Scrisoare deschisă către Inspectoratul Școlar Județean Timiș

IMG_3243.GIF

În urma cercetărilor de fraudare a examenului de Bacalaureat de la liceul Traian Vuia din orașul Făget, sesiunea 2015, îmi exprim public unele nedumeriri, nu înainte de a menționa că am fost cadru didactic în județul Timiș mai mulți ani și nu am participat vreodată la vreo formă de fraudare, nu am luat mită și nu am acceptat să fiu profesor supraveghetor la BAC.
Matematica sau (i)logica folosită de Inspectoratul Școlar Județean Timiș în stabilirea sancțiunilor mi se pare defectuoasă, părtinitoare, penibilă, coruptă.

Să vedem punctual:
1. Nici unui membru al comisiei nu i s-a desfăcut contractul de muncă, deși există numeroase erori de procedură.

2. Nici unui profesor supraveghetor din mediul urban nu i s-a desfăcut contractul de muncă.

3. Nici unui profesor supraveghetor cu vechime nu i s-a desfăcut contractul de muncă.

De fapt au fost dați afară 8 profesori după cum rezultă din articolul publicat de Opinia Timișoarei, 9 din informațiile mele. Cadrele didactice concediate sunt din: Curtea, Dumbrava, Fârdea și Sudriaș. Altfel spus niște învățători de la capăt de linie, titularizați în ultimii ani. Aceasta este dreptatea românească ce eliberează un politician într-un an, unul care fură miliarde, dar dă sentințe de 7 ani Babei Ioana care a furat din stradă o găină călcată de mașina primarului.

Să revenim la matematică
(Conform informațiilor apărute deja în presa locală și națională):

1. În 10 clase din 13, elevilor li s-a permis să comunice între ei. În multe cazuri profesorii le-au furnizat materiale și informații elevilor. La cele 10 clase ar trebui să îi avem în vedere, pe lângă membrii comisiei, numeroși și ei, care aveau obligația de a asigura buna desfășurare, pe toți cei 20 de supraveghetori. Care sunt criteriile pentru care li s-au desfăcut contractele de muncă la doar 9 supraveghetori? Încă o dată: s-au clonat cei nouă supraveghetori la 10 clase?

2. Vă amintiți de acel „copiați cu bun simț”? Nu vorbim despre o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă.

3. La doi dintre supraveghetori li s-a imputat faptul că miercuri și vineri au fost împreună, ori regulamentul cere schimbarea echipei de supraveghere la fiecare probă. Ok, dar cadrele respective au spus în timpul audierii de la Inspectorat că au fost trimise împreună acolo de unul dintre membrii comisiei. Da, unul dintre cei care și-a păstrat serviciul. Vorbim deci de o eroare de procedură ce nu ține de răspunderea celor doi supraveghetori, care nici măcar nu erau prezenți la tragerea la sorți a sălilor de examen deși ajunseseră acolo cu 90 de minute înainte de începerea probei de examen.

4. Un procent considerabil din cei 9 supraveghetori (țapi ispășitori ai unui sistem corupt) nu a fost surprins de camere discutând cu elevii sau înmânându-le materiale ca în alte cazuri.

5. Prin „pile” (că așa merg treburile la noi în România) am reușit să văd câteva din deciziile înmânate de Inspectorat directorilor școlilor. În calitate de jurnalist am tot dreptul să protejez sursa, dar vă asigur că atât la profesorul concediat, cât și la cel sancționat cu 15% din salariu pe 3 luni, capetele de acuzare erau identice. Atunci de ce unul „zboară” altul „stă”?
6. Tot din surse am aflat că profesorilor în cadrul audierilor nu li s-au pus la dispoziție imaginile în baza cărora au fost acuzați.

7. La unii supraveghetori li s-a imputat comportamentul altora, așa cum s-a văzut ulterior din decizia de desfacere a contractului de muncă.

8. Am văzut cu ochii mei o decizie de desfacere a contractului de muncă bazat exclusiv pe acuzația că în minutele cutare și cutare elevii din prezenta sală au vorbit. Subliniez: NU AU SCHIMBAT FIȚUICI, NU AU FOST AJUTAȚI DE CADRUL DIDACTIC, PUR ȘI SIMPLU AU VORBIT ÎNTRE EI, iar bietul supraveghetor în atotputernicia lui nu i-a scos afară. Elevul cutărică și elevul cutărică. PĂI CUM SE FACE, DOMNILOR INSPECTORI, CĂ LA FIECARE EXAMEN DE TITULARIZARE LA CARE AM PARTICIPAT, CÂTE UN NECUNOSCUT, CONCURENT CU MINE, MĂ FLUIERA SĂ ÎI AMINTESC ANUL ÎN CARE A AVUT LOC CUTARE EVENIMENT?

Nota bene: nu am fost și nu voi fi apărătorul celor care copiază, am avut de tras destule din cauza celor care m-au depășit cu note copiate sau obținute prin intervenții. Ăsta e nivelul învățământului din România. Consider că într-un fel sau altul acest mod de absolvire trebuie să dispară. Dar tocmai de aceea vă spun: nu va dispărea prin datul cu sapa la baza piramidei, nu veți schimba nimic bătându-vă joc de ultimii titularizați de pe la sate, găsind scuze și pretexte cadrelor care stau în vârful piramidei. La 140 de elevi dați afară din examene nu au cum să fie vinovați doar 9 supraveghetori, care și așa au fost intimidați. Elevilor nu li s-au dat sancțiuni diferite. Cadrelor didactice da!

Gasind țapi ispășitori și păcătuind înaintea lui Dumnezeu, nu veți acoperi rușinea din sistemul de învățământ pe care, așa cum am spus, îl știu! Personal mi-am obținut notele de drept (la titularizare) doar în urma contestațiilor.

Vreți să dați profesorii afară? Începeți cu inspectorii! Două salarii cheltuie un amărât de profesor pentru primirea, hrănirea și cadorisirea inspectorilor veniți pentru gradele didactice.

Vreți să dați afară profesorii de la Făget? Dați-i pe toți! Sau începeți de la cap, că știți bine proverbul cu peștele.

Vreți să dați un exemplu mazilind Făgetul? Luați la verificat toate înregistrările video din județ/țară! Și după ce veți scoate din Bacalaureat 90% din absolvenții țării, desfaceți contractele de muncă la toate cadrele didactice și puneți lacăte pe școli!

E mai mare rușinea să vă bateți cu niște învățătoare de la sat ca să puteți acoperi frauda la nivel înalt, ca să salvați profesorii cu vechime. Aș vrea să văd inspectorul care a predat la trei clase simultan într-o școală de sat. Ce rușinos! Îmi dau lacrimile de jenă! Voi cum dormiți noaptea?

Vă rog din suflet, când vor veni contestațiile, căci vor veni!, îndreptați rușinea asta! Dacă vreți să îndreptați lucrurile, faceți-o corect și transparent, nu așa! Lăsați-i pe învățători în pace și uitați-vă sub preș!

PS. Ăsta e doar începutul! Nu mă voi lăsa până nu voi ajunge la toate deciziile și la toate poveștile. Sunt din zonă, e simplu!

UPDATE
În urma publicării acestui text am fost contactată de noi surse. Am aflat între timp că e 100% informația conform căreia s-a intervenit cu pile în timpul cercetărilor.

3 Responses to Scrisoare deschisă către Inspectoratul Școlar Județean Timiș

  1. Deny spune:

    Din pacate, unii profesori cu vechime sunt protejati. Restul sunt marginalizati. Multumesc pt articol!

    Apreciază

    • moni stanila spune:

      Că vor să îi ierte pe profesorii cu vechime – îi înțeleg, dar de ce să taie atunci pe altul? Oricum e o meserie grea. Cred că spaima prin care au trecut toți e o pedeapsă suficientă. Apoi tăierea din salariu. Dar nu poți mazili un nevinovat doar pentru că nu are vechime. Nemaivorbind că unii dintre cei maziliți au fost dați afară doar pentru că elevii s-au întors unii spre ceilalți în timpul unei probe de examen. Dacă vrei să dai un exemplu îl dai cu cei care chiar au fost amestecați în fraudarea examenului.

      Apreciază

Lasă un comentariu