atac în altarul Bisericii

(acest articol a apărut în Timpul, dar – dată fiind tema – vreau să apară şi pe blogul meu)

Din păcate, atacurile împotriva Bisericii Ortodoxe sunt nesfârşite. Şi mai rău – gratuite. Ori că vorbim de regimuri ateiste sau antiteiste, Biserica e întotdeauna lovită.

Pe reţelele de socializare, la cafenele, la TV – se găsesc mereu oameni aşa-zişi raţionali care se împiedică de Biserică. Ba se leagă de maşinile preoţilor, ba de opulenţa lăcaşurilor de cult, ba de mitropolit/patriarh. Exact ca la unele denominaţiuni creştine care decupează citate din Evanghelie şi le transformă în pietre de aruncat în capul altora, s-au înmulţit lozincile de tipul: „vinde tot ce ai şi dă săracilor” sau „mai uşor va intra camila (camila şi nu cămila, camila fiind funia de la plasele pescarilor) în urechea acului decât bogatul în împărăţia lui Dumnezeu”.

Acestor prigonitori ai Bisericii, le voi decupa şi eu citate să le demonstrez contrariul.

Cel mai des se invocă sărăcia pe care Hristos le-o cere oamenilor, dar nimeni nu îşi aminteşte citatul în care Biblia cere ca orice credincios să dea zeciuială Bisericii. Nici unul dintre noi nu a plătit vreodată Bisericii zece procente din veniturile proprii. Deşi în Noul Testament nu se vorbeşte clar de zeciuială, totuşi Iisus spune la Matei 23;23: „Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute”, de unde vedem că Iisus acceptă zeciuiala şi nu o condamnă, ci îi condamnă pe cei care se rezumă la zeciuială şi uită de alte fapte bune necesare mântuirii.

Ca să nu mai vorbesc de Anania şi Safira, care au fost omorâţi doar pentru că şi-au ascuns o parte din câştig: „Anania cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina. Şi a dosit din preţ, ştiind şi femeia lui, şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor. Iar Petru a zis: Anania, de ce a umplut satana inima ta, ca să minţi tu Duhului Sfânt şi să doseşti din preţul ţarinei? Oare, păstrând-o, nu-ţi rămânea ţie, şi vândută nu era în stăpânirea ta? Pentru ce ai pus în inima ta lucrul acesta? N-ai minţit oamenilor, ci lui Dumnezeu. Iar Anania, auzind aceste cuvinte, a căzut şi a murit. Şi frică mare i-a cuprins pe toţi care au auzit. (…) După un răstimp, ca de trei ceasuri, a intrat şi femeia lui, neştiind ce se întâmplase. Iar Petru a zis către ea: Spune-mi dacă aţi vândut ţarina cu atât? Iar ea a zis: Da, cu atât. Iar Petru a zis către ea: De ce v-aţi învoit voi să ispitiţi Duhul Domnului? Iată picioarele celor ce au îngropat pe bărbatul tău sunt la uşă şi te vor scoate afară şi pe tine. Şi ea a căzut îndată la picioarele lui Petru şi a murit.” (Faptele Apostolilor 5; 1-10)

Sau când Iisus îi trimite pe Apostoli să propovăduiască în cetăţi: „Să nu aveţi nici aur, nici arginţi, nici bani în cingătorile voastre; nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălţăminte, nici toiag; că vrednic este lucrătorul de hrana sa” (Matei 10; 9-10) – vorbeşte despre datoria noastră de a le purta de grijă. Fiindcă asta înseamnă că „vrednic este lucrătorul de hrana sa”. Adică Apostolii sunt trimişi să vestească Evanghelia, iar cetăţile care îi vor primi sunt obligate să se ocupe de bunăstarea lor.

Nu ne deranjează maşina vecinului, dar ne deranjează maşina preotului. Nu ne deranjează restaurantele-kitsch construite gard în gard cu clădirile istorice, dar ne deranjează bisericile. Nu ne deranjează mâncarea plină de E-uri, dar ne deranjează burţile preoţilor.
Indiferent de scuzele pe care le veţi rosti, vă spun adevărat că acest tip de atitudine are în vedere persecutarea Bisericii Ortodoxe! Şi pe mine mă enervează maşinile preoţilor, dar nu mai mult decât cele ale primarilor sau ale parlamentarilor. Şi primarul face un jurământ faţă de comunitatea pe care o reprezintă, nu doar preoţii.
Cât despre sloganul „nu vrem biserici”, pot spune doar că nici eu nu vreau stadioane, dar nu o să îi supăr pe prietenii mei microbişti, aşa că fie şi stadioane, dar lăsaţi-ne biserica în pace.
Celor atât de nemulţumiţi şi de revoltaţi le dau un sfat nu tocmai creştinesc: scoateţi-vă de la biserică, renunţaţi la nuntă şi botez, înmormântaţi-vă fără preot, nu plătiţi cultul anual (care nu reprezintă niciun procent din veniturile voastre, ce să mai spunem de zeciuială) şi răcoriţi-vă supărarea cu gândul că voi nu participaţi cu niciun leu la opulenţa sfintelor biserici!

articolul poate fi citit şi aici

11 Responses to atac în altarul Bisericii

 1. ana dobrescu spune:

  si totusi un preot nu este un birocrat oarecare. Pozitia din articol s-ar sustine daca proetul nu ar pretinde ca are oarece legaturi cu metafizicul. E rusinos cum ne gonesc preotii din biserici.

  Apreciază

  • moni stanila spune:

   in pateric se spune ca cine e smintit e smintit din pantecele maicii sale.
   daca tu consideri ca politicienii sunt niste birocrati oarecare si ca ei nu vor raspunde pentru noi in fata lui Dumnezeu, atunci nu e de mirare ca românia se află în situaţia actuală.
   pe de altă parte eu cunosc mai mulţi preoti adevarati decât amagitori.
   dar cum spunea parintele teofil paraian „in mintea stramba si gandul drept se strambă”.
   preotul nu „pretinde”, chiar are legaturi cu metafizicul.
   cat despre goană, eu nu am păţit-o. eu am avut de-a lungul vieţii mult sprijin din biserica, dar nu m-am dus niciodata indoindu-ma sau uitandu-ma după colţ.

   Apreciază

 2. Există şi preoţi extrem de săraci şi există şi preoţi extrem de modeşti. Eu am văzut şi sunt convinsă că nu numai eu. Dacă emisiunea ar fi fost făcută în duhul Adevărului, s-ar fi ţinut cont şi de ei.

  Apreciază

  • moni stanila spune:

   olga, tocmai asta e ciudat – ca oamenii acuza fara macar sa ii intereseze cum stau lucrurile. Iisus a avut 12 ucenici. Din 12 – unul era Iuda. Deci iuda nu a putut demonta apostolatul, asa cum nici preotii corupti nu pot anula preotia. si asta in virtutea preotilor adevarati.

   Apreciază

 3. ana dobrescu spune:

  mda, fanatismul este un fel de orbire, semn de prostie. Pe socoteala lui se umfla conturile din banca ale umflatilor care il vând pe dumnezeu la colț de stradă.

  Apreciază

  • moni stanila spune:

   famatismul nu se manifesta doar in randul credinciosilor. aceste campanii agreive pe facebook sunt semne de fanatism si de prostie. mai ales in contextul in care nici un credincios nu s-a legat de atei (in retele). inclusiv comentariile tale aici, desi ti-e clar care e pozitia mea, e tot un semn de fanatism.
   daca eu ti-as fi bagat linkul acesta la tine pe blog, atunci da, as fi fost fanatica. eu l-am pus pe blogul personal.

   Apreciază

 4. ana dobrescu spune:

  ai dreptate si pentru asta imi cer scuze. e loc pentru toti

  Apreciază

  • moni stanila spune:

   nu ai de ce. toate sunt bune, doar ca pentru noi, cei care credem, e dureros cand cineva se ia de biserica. e ca si cum s-ar lua de mama. ier eu, ca sa fiu sincera, am scris acest articol dupa ce feluriti friends de pe fb, care mi-au cerut anterior prietenia, au postat apoi poze anticlericale la mine pe wall. eu nu sunt genul care bat pe la usi cu biblia in mana. cred doar ca cei care ma accepta ca om / prieten / scriitor trebuie sa ma accepte si ca ortodox. in rest e bine sa ne respectam opiniile.
   nu scriu asta ca sa te acuz. eu nu m-am suparat pe ce ai scris. doar mi-am aparat pozitia din articol. iar acum iti scriu doar fiindca vreau sa iti marturisesc ce m-a indemnat sa fiu asa de categorica. preotii cu avedarat raspund mai mult in fata lui Dumnezeu. dar cu adevarat politicienii sunt vinovati pentru scolile si spitalele din românia, nu preotii.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s