leapşă de la Cătălina

Am primit de la Cătălina George leapşa asta. Eu o să o dau mai departe Andreei Toma 🙂

1. Ce vîrstă ţi-ai da dacă nu ai şti cîţi ani ai?

Am fost pînă acum cîţiva ani foarte slabă. Cînd nu am o oglindă în faţă mă simt un om exagerat de slab. Tot aşa e şi cu vîrsta; uit de ea. Mă simt mereu băieţoiul care avea praştie şi undiţă, arc şi sabie de lemn, în spatele dulăpiorului de papuci, de acasă, de la Tomeşti.

2. Ce e mai rău, să eşuezi sau să nu încerci?

Evident că să nu încerci. Steinhardt spunea: mai bine să te înşeli decît să nu faci nimic.

3. Dacă viaţa e atît de scurtă, de ce facem atît de multe lucruri care nu ne plac şi nu facem atîtea lucruri care ne plac?

O să dau alt citat: Nu trăim cum vrem, trăim cum putem (cred că Socrate).

4. Cînd ţi se pare că s-a vorbit şi s-a făcut tot ce era de vorbit şi de făcut, ţi se pare că s-a vorbit mai mult decît s-a făcut?

Niciodată nu se vorbeşte prea mult pentru mine. Trăiesc din vorbe şi poveşti. Iubesc toţi oamenii cu care pot vorbi cît mai mult. E şi asta o făptuire.

5. Dacă moneda naţională ar fi “fericirea”, cît de bogată ai fi?

Mi-aş permite un apartament în centru, maşină şi şofer.

6. Care este lucrul pe care ai vrea să-l vezi cel mai schimbat la oameni?

Atitudinea faţă de celălat. Mi-aş dori ca toţi oamenii să fie siliţi să stea undeva singuri măcar un an fără absolut nimic. Fără foi, fără cărţi. S-ar schimba de la sine.

7. Faci ceea ce ai visat să faci sau faci ceea ce faci numai pentru că împrejurările te-au adus aici?

Nu am visat niciodată ce să fac. Iau viaţa aşa cum vine. Ca din mîna lui Dumnezeu; şi încerc să mulţumesc pentru toate. Sunt convinsă că şi atunci cînd vedem doar răul/greul, există o finalitate cu sens.

8. Dacă media de viaţă ar fi de doar 40 de ani, ţi-ai trăi viaţa diferit?

Poate media mea de viaţă e 40. Nu ştiu. Trebuie să am mereu în vedere că pot muri oricînd, poate chiar înainte de a găta leapşa asta. Aşa că nu, nu mi-aş trăi viaţa altfel de vreme ce trăiesc cu gîndul că moartea poate veni oricînd.

9. Eşti mai preocupată să faci lucrurile cum trebuie, sau lucrurile care trebuie?

Nici una, nici alta. Sunt preocupată să fac lucrurile aşa cum vin. Habar nu am cum ies şi nici nu îmi bat capul cu asta că nu mai am cînd.

10. Dacă ar trebui să oferi un singur sfat unui copil despre viaţă, care ar fi acela?

Nu ştiu. Să creadă în Dumnezeu. Asta i-aş spune. Viaţa e mai curată şi mai frumoasă aşa.

11. Ce-ai prefera să fii: un geniu stresat sau un prost fericit?

Nu îmi plac extremele. Şi nu prea mă imaginez stresată. Nu mă stresez în general, doar că mimez stresul din cînd în cînd. Probabil că nu mai contează ce îmi doresc şi cred că sunt mai aproape de condiţia prostului fericit 🙂

12. Ce-ai alege între a pierde toate amintirile de pînă acum sau a nu mai fi capabil să-ţi faci altele?

Mulţi ani din viaţă, cînd mă culcam, îmi „făceam minciuni”.  Adică îmi imaginam filme cu mine. Toate începeau cu mine, undeva într-o ţară foarte îndepăratată, arabă – de multe ori, şi amnezică. Eram un om nou care nu ştia cum trebuie să înceapă să trăiască. Fără nici o amintire. Uneori îmi imaginam că nu puteam nici să vorbesc. Adormeam înainte să îmi gat minciuna, dar cred că dacă aş fi terminat-o, mi-aş fi recăpătat memoria.

13. Îţi mai aduci aminte momentul acela de acum 5 ani cînd erai extrem de nervos şi nefericit? Mai are importanţă acum?

Acum 5 ani? 2004? Eram fericită. Şi da, mai are importanţă acum. Nu ştiu nici un moment în care să mă fi simţit mizerabil; nefericită şi nervoasă. Nici măcar atunci cînd a apărut suspiciunea unei boli grele şi urîte. Sunt un om care nu iubeşte viaţa în general, ci propria-i viaţă.

14. Care este cea mai fericită amintirile a ta din copilărie? Ce-o face atît de specială?

EU! EU!

15. Dacă ai cîştiga un milion de dolari, ai renunţa la ce faci acum?

Normal! Doar că i-aş termina repede. Cred că i-aş şi împărţi în bună parte. Aş face şi ceva caritabil, dar aş trage şi nişte chefuri…!!!

16. Cînd a fost ultima oară cînd te-ai aruncat cu capul înainte în ceva din ce credeai cu tot sufletul, deşi toţi te sfătuiau să nu încerci?

Acum trei luni jumate’. Doar că nu mă prea sfătuia lumea să nu mă bag. Nu-şi răceau gura degeaba, că nu sunt o persoană deschisă spre discuţii de genul.

17. Cînd a fost ultima oară cînd ţi-au auzit sunetul propriei respiraţii?

Azi cînd am urcat scările blocului 🙂

18. Care este lucrul pe care ţi-ai dorit întotdeauna să-l faci şi nu l-ai făcut?

Să stau într-un birt ordinar în Sankt Petersburg,  un rus bătrîn cu părul lung şi cu barbă să cînte la chitară „postoi parovoz”, afară să văd cum plouă, să fie frig şi urît, iar eu, singură la masă, să beau votkă.

19. Care este lucru pe care-l faci mai bine decît toţi ceilalţi pe care-i cunoşti?

Căţăratul în copaci. Sunt de neîntrecut!

4 Responses to leapşă de la Cătălina

  1. Andreea spune:

    am luat la cunostinta :)si iaca ma apuc sa raspund

    Apreciază

  2. Moni, m-a binedispus sirul tau de raspunsuri la leapsa. Te-am descoperit un picut mai mult. Si imi pare doar rau ca n-am prea apucat sa vorbim face to face noi doua.

    Apreciază

  3. moni stanila spune:

    vezi andreea ca o sa te urmaresc 🙂

    catalina, poate apucam anul asta de targ!

    Apreciază

  4. […] pentru că la Timişoara mă aşteaptă Moni şi ea cînd a fost în Bucureşti m-a întrebat de leapşa pe care mi-a propus-o iaca mai jos răspunsurile mele. Eu o dau mai departe Dianei Iepure, […]

    Apreciază

Lasă un comentariu